Koninklijke Bibliotheek
De Koninklijke Bibliotheek (KB), is de nationale bibliotheek van Nederland en bestaat sinds 1798. De KB verzamelt alles wat in Nederland of over Nederland is uitgegeven.
Als nationale bibliotheek heeft de KB in veel opzichten een voorbeeldfunctie. Zo was de KB de eerste met een digitaal magazijn, en internationaal een van de eerste organisaties die zich bezighield met digitale duurzaamheid. De komende vier jaar werkt de KB nog intensiever dan de afgelopen jaren aan haar digitale bibliotheek, waarin iedereen toegang heeft tot alle in Nederland uitgegeven digitale en papieren publicaties. De KB wil de komende jaren alle Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften vanaf 1470 digitaliseren. Dat doen we niet allemaal zelf. De KB heeft bijvoorbeeld een contract afgesloten met Google, om boeken van 1701 tot 1870 te digitaliseren.
De afdeling Gebouwbeheer & Facilitymanagement (G&F) bestaat uit 14 medewerkers en draagt zorg voor beheer, inrichting en onderhoud van het KB-gebouw, en is verantwoordelijk voor de facilitaire dienstverlening aan personeel en publiek.
In het KB-gebouw zijn 21 instellingen gevestigd op het terrein van geschiedenis, cultuur en informatie. De KB, het Letterkundig Museum en het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) zijn hoofdhuurders; de andere instellingen zijn medebewoners die door de KB gehuisvest worden. De KB is verantwoordelijk voor de algemene voorzieningen en coördineert de afspraken over de exploitatie en het gebruik van het gebouw.